Het verven van de klompen is belangrijk omdat dit het visitekaartje van de klomp is en gebeurd volledig handmatig. Aan het motief van de beschildering kan men zien waar de klomp vandaan komt, ieder klompenmaker heeft een eigen motief.

Hieronder is zijn de stappen van het verven weergegeven:

GRONDVERF

De klompen die bij ons gemaakt zijn worden eerst in de geelgrondverf gezet. Grondverf is nodig voor dat hout beschilderd kan worden, en geel omdat dit de officiële kleur is van ons motief.

BIEZEN

Na het gronden worden de klompen gebiesd. Bij het biezen worden er zwarte lijntjes ( het motief ) op de klomp geverfd. Het biezen wordt alleen gedaan door Marius van Zwienen die dit weer geleerd heeft van zijn vader Doris van Zwienen. De reden dat alleen Marius dit uitvoert is omdat het biezen trekken erg krap komt, ieder klomp moet er “het zelfde” uit zien.

INKLEUREN

Bij het inkleuren worden de vlakjes die Marius heeft gebiesd ingekleurd met oranje en rode verf. Het neusje en de zeikanten oranje en het puntje op de wreef rood.

VERNISSEN

Na het gronden, biezen en inkleuren worden de klompen vernist. Bij het vernissen komt er een laklaag over de klompen die deze mooi laat glimmen.

KLEURTJES

Voor de kleine klompendragers hebben we naast de gele kleur ook de kleuren: rood, blauw, roze en koeienmotief.

EIGEN MOTIEF

Het is eveneens mogelijk om op verzoek een eigen logo of afbeelding op de klomp te laten verven. Dit gebeurd alleen op bestelling en in overleg.