MOTEN ZAGEN

Als de bomen door ons zijn gekapt worden ze in een geheel naar de klompenmakerij vervoerd. Daar aangekomen worden ze opgeslagen en gebruikt indien nodig. Als ze eenmaal nodig zijn worden ze in ronde schijven gezaagd die zo dik zijn als de te maken klomp lang is. Deze ronde schijven worden moten genoemd. De houtsoorten die hiervoor geschikt zijn, zijn: wilgen en populieren hout.

LINTZAAG

Als de moten af zijn worden ze naar binnen gebracht. Hier komen ze bij de lintzaag, waar ze in blokken ( parten) worden gezaagd. Hoeveel parten er uit een moot gaan is afhankelijk van de dikte en opbouw van de boom.

KOPIEERMACHINE

De gemaakte blokken gaan verder naar de kopieermachine. In dit apparaat zit een voorbeeld klomp, over deze voorbeeldklomp draait een wiel die de vormen van de klomp voelt. Een ronddraaiend mes maakt gelijktijdige van de blokken een linker en een rechter klomp.

BOORMACHINES

Na het kopieermachine gaan de klompen naar het boormachine. Eerst naar het grove boormachine en daarna naar het fijne boormachine.

De boormachine zoals het woord al zegt boort de binnenkant van de klomp eruit.

Het werkt ook met een mal net als het kopieermachine.

De mal voelt hoe de binnenkant van de klomp moet worden en de boor maakt dit gelijk na in een linker en rechter versie.

Grove boormachine

Het grove boormachine boort eerst grof de binnenkant van de klomp uit en daarna gaat de klomp naar het fijne boormachine.

Fijne boormachine

Het fijne boormachine maakt eigenlijk af wat het grove boormachine niet kan. Het fijne boormachine boort de binnenkant fijn uit zodat er een mooie binnenkant ontstaat.

PROPPEN MACHINE

Tijdens het maken ontstaat er aan de voor en achterkant een “prop”  deze wordt bij het proppenmachine weg gezaagd.

DROGEN

Klompen worden gemaakt uit nat hout. Dit word gedaan omdat als de klomp van droog hout word gemaakt de klomp scheurt tijdens het proces. Als ze bijna klaar zijn moeten ze goed drogen omdat natte klompen minder prettig dragen als droge klompen.

SCHUUREN

Buitenkant

Na het drogen wordt eerst de buitenkant van de klomp geschuurd, zodat deze er mooi uit ziet en klaar is om eventueel geverfd te worden.

Binnenkant

Na het schuren van de buitenkant wordt ook de binnenkant goed geschuurd zodat hij glad aan voelt en prettig te dragen is.

MATEN AANBRENGEN

De maten van klompen gaan in centimeters. De binnen kant van de klomp word opgemeten en vervolgens krijgt de klomp een stempel met de bijbehorende maat. Op deze stempel staat de klompmaat ( de maat in centimeters ) en de schoenmaat.